Glutenska enteropatija simptomi
Za razliku od alergije, glutenska enteropatija ne pokreće imuni sistem. Međutim, glutenska enteropatija može prouzrokovati neke od istih simptoma kao u slučaju alergijske reakcije i osetljivosti na hranu, pa su ljudi često zbunjeni i nisu sigurni da li se radi o alergijskoj reakciji ili samo o intoleranciji na hranu.
Najčešći simptomi glutenske enteropatije (celijakije) su:
- Grčevi i bol u stomaku, nadimanje, prolivi, zatvor, gasovi, pa čak i gubitak težine su česti simptomi. Kod dece se često javlja zastoj u rastu.
- Hroničan osećaj umora, nesanica, kao i promene raspoloženja poput depresije i anksioznosti mogu biti posledica dugotrajne neprepoznate celijakije.
- Glavobolje, migrene, oslabljena koncentracija i tzv. „brain fog“ (zamagljena misao) često se povezuju sa celijakijom.
- Dermatitis herpetiformis je specifična kožna manifestacija celijakije koja se manifestuje u obliku svraba, osipa, crvenila i plikova na koži.
- Celijakija može izazvati i slabiju apsorpciju hranljivih materija, što dovodi do nutritivnih deficita i posledičnih stanja poput anemije ili osteoporoze.
Glutenska enteropatija (prošireni panel)
U svim Beo-lab laboratorijama možete uraditi Glutenska enteropatija (prošireni panel) koji obuhvata praćenje sledećih parametara:
- IgA-Imunoglobulin A
- Antitela na tkivnu transglutaminazu IgA
- Antitela na tkivnu transglutaminazu IgG
- Antitela na deamidirane glijadinske peptide (anti-DGP)-IgA
- Antitela na deamidirane glijadinske peptide (anti-DGP)-IgG
- Endomizijalna IgA antitela
IgA-Imunoglobulin A
Imunoglobulin A (IgA) se obično određuje zajedno sa testovima antitela na tkivnu transglutaminazu, antitela na glijadin i endomizijalna antitela. Ovaj test se radi da bi se otkrio nedostatak IgA, koji se javlja kod oko 2-3% ljudi sa celijakijom (enteropatija osetljiva na gluten).
Ako imate nedostatak IgA, test za tTG-IgA može biti negativan čak i ako imate celijakiju (lažno negativni rezultati testa). Određen broj pacijenata sa celijakijom ima nedostatak IgA. Stoga, ako je rezultat serumskog IgA tTG negativan, ali je klinička sumnja na bolest velika, može se razmotriti određivanja ukupnog IgA u serumu.
Ne preporučuje se kao skrining test kod asimptomatskih pacijenata.
Antitela na tkivnu transglutaminazu IgA
Test tkivne transglutaminaze IgA (tTg-IgA) se koristi da pomoć lekarima da postave ili isključe dijagnozu osteljivosti na gluten i/ili celijakije. Imuni sistem pogrešno prepoznaje da je gluten (protein u pšenici, ječmu, raži i ovsu) strano telo. Ako imate celijakiju, vaš imuni sistem se aktivira kada unesete gluten i tretira ga kao pretnju. Imuni sistem počinje da proizvodi antitela protiv glutena.
Pojedinci sa intolerancijom na gluten mogu osetiti olakšanje uključivanjem suplementacije digestivnih enzima koji pomažu u ublažavanju simptoma, smanjujući količinu glutena u ishrani ili u potpunosti da eliminišu gluten iz svoje ishrane.
Antitela na tkivnu transglutaminazu IgG
IgA je korisniji u otkrivanju osetljivosti na gluten i celijakije jer se stvara u tankom crevu, gde gluten izaziva upalu i iritaciju kod osetljivih ljudi. Nivoi IgG su manje specifičan parametar jer mogu biti povišeni u drugim autoimunim bolestima (juvenilni dijabetes, autoimuni tireoiditis itd.), ali se i dalje mogu koristiti u dijagnostici celijačne bolesti, posebno kod ljudi koji imaju nedostatak imunoglobulina A (IgA).
Takođe, koristan je test u praćenju uspešnosti primenje terapije kod osoba koji imaju dijagnozu celijakije.
Ovaj parametar može biti pozitivan i kod uporne i dugotrajne osetljivosti na gluten.
Antitela na deamidirani glijadin IgA
Test na IgA antitela na deamidirani glijadin može biti od pomoći kod pacijenata kod kojih testovi na anti-tTG i EMA nisu dovoljni za postavljanje dijagnoze, posebno u ranim fazama bolesti ili kod pacijenata sa atipičnim simptomima celijakije.
IgA antitela na glijadin će biti pozitivna kod određenog broja pacijenata koji su intolerantni na gluten jer se stvaraju u tankom crevu, gde gluten izaziva upalu i iritaciju kod osetljivih ljudi.
Kombinovanje testa na IgA antitela na glijadin sa testovima na anti-tTG i EMA povećava tačnost dijagnoze celijakije.
Antitela na deamidirani glijadin IgG
Test na anti-DGP IgG je posebno koristan kod pacijenata koji imaju manjak imunoglobulina A (IgA), jer u tim slučajevima standardni testovi na IgA antitela, kao što su anti-tTG IgA i anti-DGP IgA, mogu biti lažno negativni.
Zbog toga se IgG antitela koriste kao dopunski test za ukazivanje na postojanje celijakije ili netolerancije na gluten.
Pozitivan rezultat zahteva dalju dijagnostiku, kao što je biopsija tankog creva, kako bi se potvrdila dijagnoza.
Endomizijalna IgA antitela(EMA)
Endomizijalna IgA antitela se nalaze kod 90% pacijenata sa celijakijom. Ova antitela su veoma specifičan i osetljiv marker za celijakiju i herpetiformni dermatitis.
Ako imate celijakiju, vaš imuni sistem burno reaguje na gluten pa organizam stvara antitela na gluten koja izazivaju oticanje creva i nazivaju se endomizijalna antitela (EMA). Ovaj test detektuje tip antitela koji je veoma specifičan za osobe sa celijakijom pa iz tog razloga primena ovog testa značajno smanjuje potrebu za izvođenjem višestruke biopsije tankog creva (naročito korisno u dečijoj populaciji).
Ako se ne detektuju, bolest može oštetiti sluzokožu tankog creva i u potpunosti sprečiti tanko crevo da apsorbuje hranljive materije iz hrane.
Uzorkovanje
Uzorak je venska krv.
Priprema za analizu
Vađenje krvi možete obaviti bilo kada u toku radnog vremena laboratorije, jer ovo testiranje ne zahteva posebnu pripremu. Preporuka je da uzorkovanje ne bude odmah nakon konzumiranja obroka.
Ako uradite testove dok ste na eliminacionoj dijeti bez glutena, rezultati testa možda neće biti tačni. Trebalo bi da jedete gluten bar u jednom obroku dnevno, svakog dana tokom 6 nedelja pre nego što uradite ovo testiranje.
Vreme izdavanja rezultata
Rezultate analiza imunoglobulina A možete očekivati u toku istog dana, dok se na IgA i IgG antitela na tkivnu transglutaminazu i na deamidirane glijadinske peptide (anti-DGP) čeka do 2 radna dana. Nešto više vremena je potrebno da se uradi testiranje na IgA enodmizijalna antitela pa rezultat možete čekati do 12 radnih dana.
Tumačenje dobijenih rezultata
Serološko testiranje i biopsija tankog creva su veoma osetljivi i specifični u postavljanju dijagnoze, posebno kod pacijenata sa simptomima koji ukazuju na celijakiju i kod onih sa povećanim rizikom (npr. porodična istorija, autoimune bolesti poevzane sa ovim poremećajem). Dijagnostičko testiranje se mora obaviti dok je pacijent na dijeti koja uključuje hranu koja sadrži gluten.
Pošto serološki testovi mogu imati lažno pozitivne ili lažno negativne rezultate, ne mogu se koristiti kao jedini marker za dijagnozu celijakije. Međutim, pozitivni serološki markeri mogu ukazivati na potrebu za daljom procenom sa biopsijom tankog creva, posebno kod pacijenata sa povećanim rizikom. Pacijente sa pozitivnom serologijom bi trebalo uputiti na pregled kod gastroenterologa, radi eventualne biopsije tankog creva, trenutnog zlatnog standarda za konačnu potvrdu celijakije.
Lekar može predložiti da uradite i genetički test HLA tipizacija DQ2/DQ8. Ovim testom se isključuje prisustvo određenih varijanti ovih gena, pa samim tim i celijakija kod pacijenta. Sa druge strane, genetičkim testovima se ne postavlja dijagnoza celijakije, budući da će samo određeni procenat testiranih osoba pozitivnih na analiziranje genske varijante, razviti simptome ovog stanja. Dati test se preporučuje od strane lekara, tek nakon što serološki testovi pokažu vrednosti koje bi mogle ukazivati na postojanje celijakije.
BM27 HLA tipizacija DQ2/DQ8 (celijačna bolest)
NAPOMENA: Ukoliko se dobije negativan nalaz serološkog testiranja na ispitivana antitela, a klinička slika upućuje na postojanje celijakije ili da ste osetljivi na gluten, trebalo bi se obratiti gastroeneterologu za dalju dijagnostiku, kako kliničku, tako i laboratorijsku.