Šta je intolerancija na hranu?
Intolerancija na hranu je neimunološka reakcija na hranu, kada unos određenih namirnica iz svakodnevne ishrane izazivaju tegobe i simptome svaki put nakon unosa te hrane u organizam.
Intolerancija na hranu i ako ne pokreće imunološki sistem kao alergija na hranu, može prouzrokovati neke od istih simptoma kao alergija i osetljivost na hranu pa se ljudi često zbunjeni i nisu sigurni da li se radi o alergijskoj reakciji ili samo o intoleranciji na hranu.
Intolerancija ili netolerancija na hranu se javlja kada unos određenih namirnica uzrokuje probleme i simptome kao što su nadimanje, mučnina, refluks kiseline, gorušica,dijareja ili konstipacija, ali i umor, nesanicu, promene raspoloženja, migrenu, depresiju, ekcem i bolove u zglobovima.
Kako nastaje intolerancija na hranu?
Intolerancije na hranu su najčešće uzrokovane nedostatkom ili odsustvom enzima potrebnog za varenje hrane.
Npr. ljudi sa intolerancijom na laktozu nemaju dovoljno enzima laktaze koji je potreban za razgradnju šećera laktoze koja se nalazi u mleku.
Ako postoji određena intolerancija na hranu, ponekad je moguće sprečiti negativne simptome kroz suplementaciju određenih enzima koji nedostaju.
Samom detekcijom IgG nije moguće utvrditi da li su antitela na određene namirnice odgovorna za simptome kod pacijenta. Rezultati testa se mogu koristiti samo kao osnova za privremenu promenu načina ishrane.Tek nakon toga mogu se identifikovati moguće veze sa određenim bolestima.
U nekoliko studija, eliminaciona dijeta, uz izbegavanje namirnica za koje su izmereni visoki titri IgG, dovela je do smanjenja simptoma kod različitih bolesti.
Kako se pripremiti za analizu Intolerancija na 216 namirnica?
Uzorak za analizu: Venska krv
Priprema: Podrazumeva se uobičajeni unos namirnica 3 do 5 dana pre ovog testiranja (bez sprovođenja eliminacionih dijeta), čak i namirnica na koje se sumnja da postoji intolerancija.
Preporuka je da uzorkovanje ne bude odmah nakon konzumiranja obroka.
Simptomi IgG reakcije mogu se pojaviti do 72 sata nakon unosa neke hrane, zato je važan uobičajeni unos namirnica od 3-5 dana pre testiranja, bez primenjivanja bilo kakve eliminacione dijete.
Kome je namenjen ovaj test?
Ovaj test bi trebalo da uradite ako postoji klinička indikacija za to.
Kada se utvrdi prisustvo IgG reakcije na određene namirnice, primenjuje se eliminaciona dijeta u trajanju od najmanje tri meseca, uz stručno vođene terapijske preporuke prilagođene individualnim potrebama. Ovaj proces omogućava regeneraciju crevne sluznice, a nakon perioda oporavka, mnoge intolerancije mogu se smanjiti ili potpuno nestati, čime se eliminisane namirnice postepeno vraćaju u ishranu.
Dr Milka Popović, specijalista medicinske biohemije i načelnik kabineta za funkcionalnu medicinu u Beo-lab laboratoriji, posvećena je laboratorijskoj dijagnostici digestivnih tegoba koje utiču na kvalitet života.
Kroz sveobuhvatne konsultacije u trajanju od sat vremena, dr Milka:
- detaljno analizira anamnezu (istoriju bolesti) pacijenta
- simptome i faktore koji doprinose osećanju nelagodnosti
- usmerava na odgovarajuće laboratorijske analize i
- zatim tumači njihove rezultate.
Na osnovu dobijenih podataka, dr Milka Popović kreira personalizovane planove ishrane i suplementacije, sa ciljem postizanja optimalnog zdravlja i dugoročnog poboljšanja digestivne funkcije.
Za više informacija pišite nam na funkcionalnamedicina@beo-lab.rs
NAPOMENA: Konsultacije kod dr Milke Popović se dodatno naplaćuju.