Bakteriološka / mikološka kultura brisa oka je standardna analiza za ispitivanje sastava mikroorganizama koji naseljavaju sluzokožu unutrašnjeg dela kapaka i oka. Uzorak brisa oka se ispituje u dijagnostičke svrhe, odnosno u cilju izolovanja bakterijskog ili gljivičnog uzročnika upale sluzokože oka.
Šta je kultura brisa oka?
Kultura brisa oka je tehnika kultivacije uzoraka briseva sluzokože oka na hranljivim podlogama na kojima posle 1 – 2 dana dolazi do porasta mikroorganizama koji mogu biti uzročnici bakterijske ili gljivične infekcije površine sluzokože oka.
Kada se radi navedena analiza?
Preporučuje se da uradite ovu analizu ukoliko:
– osećate pečenje i svrab u oku, na konjunktivi se vidi crvenilo i postoji otok kapaka
– postoji sekret iz oka, naročito ujutru, koji dovodi do slepljenosti kapaka.
Na sluzokoži oka se normalno može naći mali broj bakterija koje sačinjavaju normalnu mikrobiotu konjunktive, jer prisustvo posebnog enzima koji se nalazi u suzama, onemogućava razvoj i razmnožavanje bakterija.
U slučaju smanjenog imuniteta ili fizičkog opterećenja oka, neke bakterije, koje inače predstavljaju prolaznu floru sluzokože oka se mogu razmnožiti i izazvati upalu konjunktive.
Uzimanje brisa oka
Uzima se materijal sa konjunktive (sluzokože unutrašnjeg dela kapaka) pomoću sterilnog brisa koji se prethodno može natopiti sa nekoliko kapi sterilnog fiziološkog rastvora (ukoliko je konjunktiva suva).
Uzimanje brisa kože obavlja lekar, oftalmolog, ili stručno obučen medicinski tehničar ili tehničarka u laboratoriji.
Priprema za analizu bris oka
Najbolje je bris oka uzeti ujutru, pre umivanja ili ispiranja oka.
Uzorak brisa oka radi mikrobiološkog ispitivanja ne treba uzimati ukoliko je pacijent pod antibiotskom terapijom jer prisustvo antibiotika usporava ili sprečava porast patogenih mikroorganizama.
Bris treba uzeti najmanje 12 sati nakon primene antiseptičkog sredstva (rastvora, masti).
Rezultat kulture brisa oka
Ukoliko se ustanovi prisustvo patogenih mikroorganizama ( stafilokoka, streptokoka, enterokoka, crevnih bakterija), vrši se ispitivanje osetljivosti izolovanih mikroorganizama na antibiotike, po važećim propisima koje određuje EUCAST (Evropski komitet za ispitivanje osetljivosti na antibiotike).