Alergija na hranu je imunološka preosetljivost (IgE reakcija) kada alergen (namirnica koju konzumiramo) izazove odmah jaku reakciju organizma praćenu produkcijom IgE antitela i određenim simptomima.
Osetljivost na hranu je takođe imunološka, ali zakasnela reakcija organizma na unetu hranu, kada dolazi do povećane produkcije IgG antitela (IgG reakcija).
Intolerancija na hranu je neimunološka reakcija na hranu, kada unos određenih namirnica iz svakodnevne ishrane izazivaju tegobe i simptome svaki put nakon unosa te hrane u organizam i mogu dovesti do zapaljenskih procesa u organizmu.
Kroz ovaj tekst ćete saznati:
- Imunoglobulini kao deo imunološkog ogovora i na hranu
- Alergije na hranu – IgE antitela
- Simptomi alergije na hranu
- Testiranje IgE alergija na hranu
- Osetljivost na hranu – IgG antitela
- Simptomi IgG osetljivosti na hranu
- IgG i propustljiva creva (“Leaky Gut)
- IgG testiranje osetljivosti na hranu i eliminaciona dijeta
- Intolerancija na hranu simptomi
- Uzrok intolerancije na hranu
- Test intolerancije na hranu
Imunoglobulini kao deo imunološkog ogovora i na hranu
Imunoglobulini (poznati i kao antitela Ig klase) su proteini koje naš imuni sistem stvara u borbi protiv antigena kao što su bakterije, virusi i toksini.
Ova antitela naša tela proizvode kao deo imunološkog odgovora na antigene sa kojima smo došli u kontakt, a koje telo prepoznaje kao nepoželjne, poput virusnih ćelija i bakterija. Antitela pomažu telu da se bori protiv „osvajača“.
Takođe, ova antitela organizam može da proizvede i kao odgovor na druge strane materije, uključujući polen, prašinu i hranu kada govorimo o netoleranciji ili alergijskoj reakciji organizma na alergen sa kojim je telo došlo u kontakt
Telo stvara različite imunoglobuline (antitela) u borbi protiv različitih antigena. Postoji 5 klasa imunoglobulina, ali se sledeća 3 ističu kao imunološki odgovor na unetu hranu:
- Imunoglobulin E (IgE) – kao neposredan odgovor na alergiju na hranu
- Imunoglobulin G (IgG) – kao odgovor na osetljivost na hranu, suptilniji je i može trajati duže od tradicionalne alergije na IgE
- Imunoglobulin A (IgA) – igra ulogu u imunološkoj funkciji sluzokože
-
IgE – Imunoglobulin E1,090.00din
-
IgG – Imunoglobulin G830.00din
-
IgA – Imunoglobulin A830.00din
Alergije na hranu – IgE antitela
Alergije na IgE (imunoglobulin E klase) su trenutni odgovor na antigen koji je ušao u telo.
Jedan primer IgE odgovora na alergiju na hranu je alergija na jaja. Ako osoba koja je alergična na jaje pojede omlet, B ćelije (bele krvne ćelije koje su deo imunološkog sistema) stvaraju antitela IgE klase koja se vežu za jaje, jer telo jaje doživljava kao štetnu materiju tj. alergen, a ne kao hranu.
Nakon izlaganja ovom alergenu, IgE antitela se vezuju za mastocite, gde antitela ostaju do sledećeg izlaganja jajetu (faza senzibilizacije) Kada organizam ponovo dođe u kontakt sa jajetom (alergija na jaja), IgE antitela aktiviraju mastocite koji šalju signal u obliku povećane produkcije biogenog amina histamina i drugih jedinjenja koja uzrokuju simptome poput upale i svraba. Neki od simptoma sa kojima se možete susreti su osip i/ili svrab na koži, kao i svrab u grlu.
IgE alergije na hranu obično ne mogu u potpunosti da izostanu, ali se vremenom mogu smanjiti ako se zdravlje pojedinca poboljša. Što je zdraviji imunološki sistem i creva, vaše telo će bolje podneti izlaganje alergenu.
Ipak, najbolje je da potpuno izbegavate hranu na koju ste alergični kako biste izbegli alergijsku reakciju, tegobe i posledice koje ona nosi sa sobom.
Simptomi alergije na hranu
Simptomi IgE alergije se obično javljaju za nekoliko sekundi ili minuta nakon digestije namirnice na koju ste alergični.
Ovi simptomi su raznovrsni i uključuju:
- Oticanje
- Koprivnjaču (tzv.urtikariju)
- Osip na koži i svrab
- Otežano disanje
- Svrab u grlu
- Anafilaktički šok (u težim slučajevima)
Testiranje IgE alergija na hranu
IgE testovi se izvode kao deo početnog skrininga na alergije ili za potvrdu alergije.
- Kožne probe se izvode u kliničkim uslovima, zbog mogućnosti razvoja ozbiljne alergijske reakcije i mogu ih izvoditi samo obučeni zdravstveni radnici. Nekoliko dana pre izvođenja ovog alergo testa pacijent ne sme uzimati antihistaminike i određene antidepresive.
- Takođe se može uraditi IgE test iz krvi. Prednost ovih alergo testova je u tome što ne postoji priprema pacijenta. Pacijenti mogu koristiti antihistaminike i druge lekove za ublažavanje simptoma alergije. Test se izvodi iz uzorka krvi, pa je samim tim ovaj vid testiranja na alergije prijatniji za pacijenta.
Testovi iz krvi su postali rutina u dijagnostici alergija, zbog praktičnosti, pouzdanosti, brzine izdavanja rezultata i mogućnosti da se rade i u dečijoj populaciji.
Testovi iz krvi precizno meri ukupna i specifična antitela IgE klase.
Testovi alergija na hranu zasnivaju se na određivanju specifičnog IgE na određenu namirnicu ili kategoriju namirnica. Ta antitela se stvaraju u organizmu ukoliko neko ko je alergičan konzumira tu hranu.
Međutim, ako neko recimo duži vremenski period nije uneo alergen i dobijemo negativan rezultat, ne možemo da znamo da li su se antitela izgubila ili ih nije ni bilo(kao prilikom testiranja alergija na lekove poput penicilina)
Da se utvrdi da li će neko imati (unapred) reakciju na neku supstancu rade se drugi tipovi testova (npr. Prickov test), ali to je u sklopu kliničke dijagnostike, a ne laboratorijske dijagnostike.
-
Nutritivni alergeni-panel 206,790.00din
-
Nutritivni alergeni -panel 306,790.00din
Osetljivost na hranu – IgG antitela
IgG antitela na hranu (imunoglobulin G) su produkt odložene alergijske reakcije na hranu. Često ih nazivaju „osetljivošću“ na hranu, a u narodu kao i u laboratorijskoj praksi je opšte prihvaćen termin „intolerancija na hranu“.
Sa IgG reakcijama imuni sistem proizvodi IgG antitela koja mogu dovesti do zapaljenskih procesa. Simptomi IgG reakcija mogu se pojaviti i do tri dana nakon konzumiranja hrane koja izaziva neželjenu reakciju.
Često je teško odrediti tačno koja hrana tj. koje namirnice ili grupa namirnica uzrokuje probleme zbog odloženog delovanja, pa testovi ili eliminaciona dijeta mogu pomoći u identifikaciji prisutne osetljivosti na hranu.
Prema brojnim kliničkim studijama, eliminacija IgG pozitivne hrane često može ublažiti simptome:
- Sindroma iritabilnog creva
- ADHD-a
- Autizma
- Cistične fibroze
- Reumatoidnog artritisa
- Epilepsije
Simptomi IgG osetljivosti na hranu
Simptomi IgG alergije na hranu su obično mnogo suptilniji i mogu trajati mnogo duže od tradicionalnih IgE alergija.
IgG antitela dovode do zapaljenskih procesa i nisu povezana sa oslobađanjem histamina, tako da izostaju trenutne karakteristične alergijske reakcije kao što su svrab, osip, otok itd.
Simptomi IgG reakcije mogu se pojaviti do 72 sata nakon unosa neke hrane.
Ovi simptomi mogu da uključe:
- Anksioznost
- Glavobolju
- Mučninu
- Depresiju
- Nadimanje / gasove
- Proliv
- Zatvor
- Refluks kiseline iz želudca
- Bolovi u zglobovima
- Umor
- Promene raspoloženja
- Hiperaktivnost
- Gubitak daha
- Slabost
- Probleme sa koncentracijom
Određena stanja mogu nastati zbog osetljivosti na hranu, kao što su:
- Artritis
- Migrene
- Infekcije uha
- Ekcem
- Sinuzitis
- Astma
- Kolitis
- Sindrom iritabilnog creva (IBS)
IgG i propustljiva creva (“Leaky Gut)
IgG osetljivost (kao i intolerancija na hranu) je povezana sa mnogim digestivnim problemima, uključujući propustljiva creva (poznato kao “leaky gut”).
Propustljivost creva znači da na sluznici tankog creva postoje mikroskopske rupe koje omogućavaju da čestice hrane, toksini i bakterije ulaze u krvotok što onda opterećuje imunološki sistem.
Propusna creva mogu izazvati upale i promene u crevnoj mikrobioti.
Mnoga istraživanja novijeg datuma pokazuju da promene u crevnim bakterijama mogu igrati ulogu u razvoju određenih hroničnih bolesti.
Hronična, dugotrajna upala i toksičnost mogu biti uzrok autoimunih bolesti i drugih srodnih poremećaja.
-
GI Effects (mikrobiota)63,600.00din
IgG testiranje osetljivosti na hranu i eliminaciona dijeta
Često je teško precizno odrediti koja hrana uzrokuje probleme zbog odloženog pojavljivanja simptoma. Zbog toga je IgG test ponekad dobar način da se odredi tačno na koju hranu osoba može biti osetljiva.
Ovaj test ima smisla raditi samo ako postoji kliničkih indikacija za to.
Kada se ustanovi na koju hranu osoba ima IgG odgovor, koristi se postupak eliminacione dijete koja se sprovodi minimum 3 meseca uz dodatne terapijske preporuke kreirane individualno prema potrebama osobe.
Ovakvi dijetetski poduhvati se savetuju uz nadzor stručnjaka. Nakon perioda oporavka creva mnoge osetljivosti na hranu mogu nestati, a eliminisana hrana se može ponovo uvesti u redovnu ishranu.
U Beo-lab laboratorijama dostupan vam je test koji analizira IgG na 108 namirnica.
Intolerancija na hranu simptomi
Za razliku od alergije intoleracija na hranu ne pokrećue imuni sistem, međutim, može prouzrokovati neke od istih simptoma kao alergija i osetljivost na hranu pa se ljudi često zbunjeni i nisu sigurni da li se radi o alergijskoj reakciji ili samo o intoleranciji na hranu.
Intolerancije na hranu su najčešće uzrokovane nedostatkom ili odsustvom enzima potrebnog za varenje hrane u tankom crevu.
Najčešći simptomi intolerancije na hranu su:
- Digestivne smetnje i tegobe poput grčeva i bola u stomaku, nadimanje, gorušica itd.
- Psihološke promene poput osećaja umora, pojave nesanice, promene raspoloženja (depresija, anksioznost)
- Neurološke tegobe poput glavobolje, migrenozne napade, slabe koncentracije itd.
- Promene na koži (svrab, osip, crvenilo)
Uzrok intolerancije na hranu
Intolerancije na hranu su najčešće uzrokovane nedostatkom ili odsustvom enzima potrebnog za varenje hrane u tankom crevu.
Npr. ljudi sa intolerancijom na laktozu nemaju dovoljno enzima laktaze koji je potreban za razgradnju šećera laktoze koja se nalazi u mleku.
Ljudima sa intolerancijom na histamin može nedostajati enzima DAO ili HNMT koji dovode do viška histamina.
-
Laktozna intolerancija, PCR6,200.00din
-
Histamin -EDTA1,990.00din
-
Diamin oksidaza (DAO) -intolerancija na histamin2,950.00din
Ljudima sa intolerancijom na histamin može nedostajati enzima DAO ili HNMT koji dovode do viška histamina.
Ako postoji određena intolerancija na hranu, ponekad je moguće sprečiti negativne simptome kroz suplementaciju određenih enzima koji nedostaju.
-
Analiza stolice na tri preparata1,090.00din
Test intolerancije na hranu
U Beo-lab laboratorijama dostupan vam je Test Intoleracija na hranu IgG – 108 namirnica koji se radi se iz uzorka krvi.
Podrazumeva se uobičajeni unos namirnica 3 do 5 dana pre ovog testiranja (bez sprovođenja eliminacionih dijeta), čak i namirnica na koje se sumnja da postoji intolerancija.
Dr med biohemije Milka Popović, koja vodi kabinet za Funkcionalnu medicinu, se u Beo-lab laboratorijama između ostalog bavi se i specijalnom laboratorijskom dijagnostikom i prima pacijente koji imaju bilo koji vid digestivnih smetnji i tegoba koje utiču na kvalitet svakodnevnog života.
Sa pacijentima, u trajanju od sat vremena, dr Milka kroz stručne konsultacije prolazi kroz čitavu anamnezu i istoriju tegoba i simptoma, a u cilju usmerenja pacijenta na pravu laboratorijsku dijagnostiku čije rezultate takođe tumači i u skladu sa njima pravi individualne programe ishrane i po potrebi, suplementacije.
Izvori
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5346110/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3791631
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3314037/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2695393/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK27117/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1774223/