Šta je Vitamin B3?
Niacin, ili vitamin B3, je vitamin B rastvorljiv u vodi. Dva najčešća oblika niacina u hrani i suplementima su nikotinska kiselina i nikotinamid. Telo takođe može da pretvori aminokiselinu triptofan u nikotinamid.
Niacin ima ulogu koenzima, pa učestvuje u više od 400 enzimskih reakcija. Niacin, između ostalog, pomaže u pretvaranju hranljivih materija u energiju, stvaranju holesterola i masti, stvaranju i reparaciji DNK, a ispoljava i antioksidativne efekte.
Kada se radi analiza nikotinamid (niacin)?
Nedostatak niacina se retko dešava jer se vitamin B3 prirodno nalazi u mnogim namirnicama koje svakodnevno konzumiramo. Ozbiljni nedostatak niacina dovodi do pelagre. Pelagra je sistemska bolest uzrokovana teškim nedostatkom niacina (vitamina B3).
Pelagra je poznata i kao 3 D bolest jer izaziva pojavu dijareje, dermatitisa i demencije.
Ostali znaci ozbiljnog nedostatka niacina uključuju:
- Depresiju
- Glavobolju
- Umor
- Gubitak pamćenja
- Halucinacije
Namirnice bogate niacinom su:
- Crveno meso (govedina, goveđa džigerica, svinjetina)
- Živina (piletina, ćuretina, pačetina)
- Riba
- Braon pirinač
- Žitarice i hleb
- Orašasti plodovi, semenke
- Mahunarke
- Banane
Uzorkovanje
Uzorak je venska krv.
Priprema za analizu
Vađenje krvi se vrši nakon noćnog gladovanja od 10 do 12 sati, ujutru na prazan stomak.
Vreme izdavanja rezultata
Rezultat možete očekivati kroz 16 radnih dana.
Tumačenje dobijenih rezultata
Rezultate testa tumači lekar koji vas je uputio na ovo testiranje.